Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ


shmata_poasy-poaxia
Αθήνα 29 Μαρτίου 2012
Αρ. Πρωτ.:700/4/8α
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
Προς: 1) Τον Υπουργό Οικονομικών
             κ. Φίλιππο ΣΑΧΙΝΙΔΗ
         2) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
             κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
         3) Τον Υπουργό Εσωτερικών
             κ. Αναστάσιο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
Κοιν.: 1) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Μανώλη ΟΘΩΝΑ
          2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
          3) Πολιτικά Κόμματα
          4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Εκλογικό Επίδομα»
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών διαμαρτυρίας μας (Ψήφισμα της 28-2-2012, υπ' αριθμ. 22/2012 από 9-3-2012 και υπ' αριθμ. 700/4/8 από 15-3-2012) για την αναίτια εξαίρεση του αστυνομικού προσωπικού από την χορήγηση του εκλογικού επιδόματος κατά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, επανερχόμαστε σήμερα, τονίζοντας τα ακόλουθα:
  Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών με την οποία θα χορηγηθεί εκλογικό επίδομα σε μια άλλη κατηγορία εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς και πάλι να συμπεριλαμβάνονται οι αστυνομικοί, καίτοι αναλυτικά είχαμε εξηγήσει τους λόγους που επιβάλλουν την ίδια μεταχείριση όσων εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.
  Επειδή προφανώς παραγνωρίζεται ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, όχι μόνο για αυτήν καθ' εαυτή ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, αλλά και επί της ουσίας της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας, σας επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, σε τι συνίσταται η συνεισφορά του ενστόλου.
Α. Υπερεργασία καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου που απορρέει από τη φρούρηση εκλογικών τμημάτων, εκλογικών κέντρων, συνοδεία-μεταφορά εκλογικού υλικού.
Β. Μέτρα τάξης και ασφάλειας λόγω προεκλογικών συγκεντρώσεων, ομιλιών κλπ.
Γ. Επίδοση αλληλογραφίας διορισμού εφορευτικών επιτροπών.
Δ. Αναστολή αδειών ένστολου προσωπικού – επιφυλακή προσωπικού.
Εξάλλου, η ιδιάζουσα περίοδος τέλεσης των εκλογών επιφέρει επιπρόσθετη καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού, ενώ το αίσθημα αδικίας που εισπράττει με την εξαίρεσή του από τη χορήγηση του εκλογικού επιδόματος, μόνο αρνητικά έρχεται να λειτουργήσει στο ήδη τρωθέν ηθικό και αξιόμαχό του. Ή μήπως έχει κανείς την εντύπωση ότι η περικοπή και αυτού του ελάχιστου βοηθήματος, και μάλιστα μετά από τις τόσες περικοπές που ήδη έχουν γίνει ή προαναγγέλλονται ότι θα γίνουν, θα αφήσει τον αστυνομικό ανεπηρέαστο στην άσκηση των καθηκόντων του.
Επειδή, τέλος, θεωρούμε ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να ευτελίζει τους θεσμούς, προειδοποιούμε τους υπευθύνους ότι δεν θα δεχθούμε «φιλοδωρήματα», αλλά έντιμη και αξιοπρεπή μεταχείριση, καθότι είναι γνωστό ότι κατά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές η αποζημίωση ανήλθε στα 900 ευρώ και στις περιφερειακές στα 700 ευρώ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
να αποδεχθείτε την προτεινόμενη τροπολογία και τα πολιτικά κόμματα,
να στηρίξουν το αυτονόητο και δίκαιο αυτό αίτημά μας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο...
«Στους λειτουργούς και υπαλλήλους των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών, καθώς και στους εφόρους αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών, που αποδεδειγμένα απασχολούνται για την προπαρασκευή και την διεξαγωγή των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, χορηγείται ειδική εκλογική αποζημίωση, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της οποίας καθορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατά περίπτωση. Η ανωτέρω αποζημίωση υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε φορολογία εισοδήματος. Με τις ίδιες αποφάσεις ορίζεται και ο αριθμός των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων που απασχολούνται κάθε φορά.
Ειδικά για τους λειτουργούς και υπαλλήλους των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών, η ανωτέρω αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500 €) εφάπαξ.
Η συνολική κάθε φορά δαπάνη, για όλους τους ανωτέρω, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (25.000.000 €).»
ypografes_poasy-poaxia

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΗΣ 27 & 28/03/2012


poasy
Αθήνα 29 Μαρτίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 200/3/27

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΗΣ 27 & 28/03/2012
  Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, χθες και προχθές, οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας και για μια ακόμα φορά διατρανώθηκε η αναγκαιότητα της άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση και στην παρούσα φάση, κατά την οποία η χώρα οδεύει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
  Είναι χρέος των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν ενώπιον της κοινωνίας και ημών των ενστόλων ειδικότερα, ότι οφείλουν να διασφαλίσουν το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο αστυνομικό ως άνθρωπο και όχι ως υποζύγιο! Διότι, η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, να καταργήσουν το εκλογικό επίδομα μέσα στις τόσες άλλες περικοπές-παλιές και νέες-, μόνο ως πράξη απαξίωσης των αστυνομικών εκλαμβάνεται από όλους.
  Απαίτησή μας είναι άμεσα να υπάρξει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, που θα αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα, την ισονομία και την ίση αντιμετώπιση των υπαλλήλων που εμπλέκονται στην επικείμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
  Προς τούτο, αποφασίστηκε σήμερα κιόλας να υπάρξει συντονισμένη πρωτοβουλία εκ μέρους της Ομοσπονδίας και όλων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών της, προκειμένου τις αμέσως προσεχείς ημέρες και πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, να ψηφιστεί σχετική τροπολογία.
  Στο Γενικό Συμβούλιο, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τις δράσεις της Ομοσπονδίας από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο (28/2/2012) με την επισήμανση ότι γίνονται υπερβάσεις, ανοίγονται νέα θέματα χωρίς να παραιτούμαστε από τα παλιά, (π.χ. απεργία, αντιμετώπιση διαγραφών συναδέλφων, Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αστυνομικών κλπ), τα οποία πρέπει να ζυμωθούν στη συνέχεια στις Ενώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι εύλογες διαμαρτυρίες των συναδέλφων, που πολλές φορές συγχέουν τη λειτουργία του σωματείου με αυτή της Ομοσπονδίας.
  Με δεδομένο, όμως, ότι θα οξύνονται τα προβλήματα, επιβάλλεται από όλους να καταδειχθεί στην πράξη το ενδιαφέρον μας για τα κοινά, η ενότητα και η συμμετοχή στον αγώνα μας, ως ο μόνος δρόμος για την απόκρουση της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων και της διάσωσης των κατακτήσεών μας.
  Τούτο αποδεικνύει και ο πολύμηνος αγώνας μας για την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση και ψήφιση, τελικά, στις 21-03-2012 ορισμένων εκ των πολλών χρόνιων αιτημάτων μας, όπως η εξαίρεση της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών, η θέσπιση πόρων υπέρ του ΜΤΣ και ΤΑΥΑΠ, οι προαγωγές Ανθυπαστυνόμων και η ένταξη της Σχολής Αστυφυλάκων - ΤΕΜΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
  Είναι φανερό ότι για τα αυτονόητα, πρέπει να δίνουμε καθημερινές μάχες και στο προσκλητήριο αυτό έχουν θέση όλες οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις και όλες οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι, διότι Ομοσπονδία είσαστε όλοι εσείς, είμαστε όλοι μαζί και όχι μόνο ο πρόεδρος και όσοι άλλοι συνάδελφοι στοχοποιούμεθα και κατηγορούμεθα για αδράνεια και ολιγωρία, όπως κακοηθέστατα καλλιεργούν συστηματικά οι πολέμιοί μας με χυδαίο και προκλητικό τρόπο, ιδίως από συγκεκριμένους «μπλόκερς», για τους οποίους ζητήθηκε να εξεταστεί η ποινική τους δίωξη για τη λάσπη και τη συκοφαντία που εκτοξεύουν.
  Με γνώμονα, λοιπόν, το συμφέρον της αστυνομικής οικογένειας, τονίστηκε και πάλι η αταλάντευτη βούληση της Ομοσπονδίας να δυναμώσει τον αγώνα της για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα σέβεται το συνάδελφο και θα τον διευκολύνει στο λειτούργημα που επιτελεί, αντί να τον απαξιώνει και να ληστεύει εν ψυχρώ το εισόδημα και την περιουσία του, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες ακόμα και με τον ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος Παιδικές Εξοχές, όπου εν μια νυκτί οι εισφορές των συναδέλφων ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και διατίθεντο σε αναξιοπαθούντες συναδέλφους ή στις οικογένειες θυμάτων εν ώρα καθήκοντος, «κουρεύτηκαν» στα 13.000.000 ευρώ (ονομαστική αξία) και με τρέχουσα αξία 7.000.000 ευρώ χωρίς να είναι εφικτή η άμεση εκταμίευσή τους!
  Στο Γενικό Συμβούλιο αναδείχθηκε επίσης η αγωνία όλων των αιρετών οργάνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος για τη διόγκωση των προβλημάτων που προκαλεί αφενός η εφαρμογή του Μνημονίου (περικοπές λειτουργικών δαπανών, νέα μείωση κατά 10% των ειδικών μισθολογίων κλπ) όσο και η αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία της αστυνομικής διοίκησης η οποία αρέσκεται στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων για ψύλλου πήδημα, επιδεικνύει τα φοβικά της σύνδρομα στη λήψη μέτρων με την αλόγιστη μετακίνηση διμοιριών, αδιαφορώντας για την καταστρατήγηση του ωραρίου και την καταπόνηση των συναδέλφων, ενώ πρέπει να υπάρχει σαφής κοστολόγηση κάθε ανάλογης απόφασης, όπως έχουμε προτείνει να γίνεται στο πλαίσιο μιας διοίκησης που λειτουργεί ορθολογικά, βάσει κανόνων κόστους –οφέλους, ώστε να αναζητούνε και να καταλογίζονται τυχόν ευθύνες.
  Εκ μέρους του Νομικού Συμβούλου μας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ενημερώθηκε το Σώμα ότι κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που αυξάνει τα όρια ηλικίας για καταβολή εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ ενώ οι αιτήσεις αναστολής υποβάλλονται ατομικά από τα μέλη με το επιχείρημα της δύσκολα επανορθώσιμης βλάβης που έχουν υποστεί. Όσον αφορά τη διεκδίκηση για τα 176 ευρώ, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε μη ευνοϊκή απόφαση (αφορά τους δικαστικούς υπαλλήλους) και το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για την τήρηση των νέων διατάξεων του νόμου για τη συνδικαλιστική λειτουργία των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας.
  Στο Γενικό Συμβούλιο, επίσης, προσήλθαν και κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους της Ε.Γ. και των προέδρων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.