Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ


Σαν συνδικαλιστικός φορέας του Νομού μας σας θέτουμε τα προβλήματα των Αστυνομικών Υπηρεσιών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των συναδέλφων μας.


Στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας με οργανική δύναμη 486 ατόμων, η υπάρχουσα διαθέσιμη δύναμη είναι 372 άτομα, αριθμός μικρός για τον πληθυσμό (176.876 κάτ.), χωρίς να υπολογίζεται σε αυτόν μεγάλος άγνωστος αριθμός αλλοδαπών, αλλά και την έκταση (2.991 τ. χ. λ. μ.) που αστυνομεύουμε .

Με την δημιουργία πολλών ειδικών ομάδων (Ο.Π.Κ.Ε. – Ο.Ε.Π.Τ.Α. – ΔΙ.ΑΣ ) αποδυναμώθηκαν και άλλο τα Αστυνομικά Τμήματα αφού αυτές ενισχύθηκαν με αποσπάσεις Αστυνομικών της υπάρχουσας Δύναμης. Ειδικότερα στην Ο.Π.Κ.Ε. της Α.Δ. Μεσσηνίας υπηρετούν 20 αστυνομικοί που θεωρούμε πολυτέλεια δεδομένης της λειψανδρίας. Είναι γνωστό τοις πάσης πλέον ότι τα περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα το βράδυ δεν διαθέτουν δεύτερο άτομο με ότι σε αυτό συνεπάγεται.


Σήμερα (03-03-2011) οφείλεται άγνωστος αριθμός ημερήσιων αναπαύσεων με προσωπική ευθύνη των Διοικούντων που αγνοούν τις Διαταγές και καταστρατηγούν συχνά – πυκνά το ωράριο εργασίας του προσωπικού αφού διαπιστώθηκαν περιπτώσεις , συνάδελφοι να εργάζονται από απόγευμα πάλι το πρωί καθώς και το πρωτόγνωρο ωράριο 05-13 (Τ.Τ. Καλαμάτας).

Επίσης αρκετά από τα οχήματα που διατίθενται για υπηρεσία είναι πεπαλαιωμένα & άλλα από αυτά παροπλισμένα λόγω τεχνικών βλαβών & αδυναμίας της υπηρεσίας να τα επισκευάσει. Συγκεκριμένα σε ένα στόλο (125) οχημάτων και μοτοσικλετών, τα 37 εξ αυτών έχουν παροπλιστεί λόγω μηχανικής βλάβη και ένας μεγάλος αριθμός των υπολοίπων κινούνται έχοντας υπερβεί τα χ. λ. μ. που απαιτούνται για σέρβις.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ότι από πεντάμηνο και πλέον δεν έχουν εγκριθεί δαπάνες για την Α. Δ. Μεσσηνίας ακόμα και αυτές που αφορούν τη γραφική ύλη, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι συνάδελφοι αστυνομικοί να αγοράζουν ακόμα και χαρτί Α4 επιβαρύνοντας με αυτά τα έξοδα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Από την 01 Μαρτίου 2011 έχοντας εκπνεύσει ο χρόνος της σύμβασης με το πρατήριο υγρών καυσίμων, τα οχήματα της έδρας της Α. Δ. Μεσσηνίας δεν έχουν πλέον δυνατότητα κίνησης (περιπολίας) αφού κανείς πρατηριούχος δεν χορηγεί καύσιμα.

Τα κτήρια που στεγάζονται οι περισσότερες Αστυνομικές Υπηρεσίες είναι ακατάλληλα τόσο για το εργαζόμενο αστυνομικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες. Για την εξυπηρέτηση των Α.Μ.Ε.Α. δεν γίνεται λόγος αφού η πρόσβαση τους καίτοι πρέπει να διευκολύνεται, αντιθέτως είναι απαγορευτική.

Τα κρατητήρια των περισσότερων Υπηρεσιών είναι ακατάλληλα για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων καθώς επίσης δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις που οφείλουν έναντι των κρατουμένων παραβιάζοντας τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα κρατητήρια του Α.Τ. Καλαμάτας υπάρχει συνωστισμός αφού εκεί στοιβάζονται καθημερινά παραπάνω από σαράντα ( 40) ποινικοί και υπό απέλαση κρατούμενοι. Για τη φύλαξη αυτών διατίθεται συχνά μόνο ένας σκοπός κρατητηρίου και η ως άνω Υπηρεσία προκειμένου να ανταποκριθεί στο προαναφερόμενο έργο της καθώς επίσης και στην χορήγηση των οφειλομένων ημερήσιων αναπαύσεων στο προσωπικό της, ενισχύεται από άλλες Υπηρεσίες με τη μορφή «Διάθεσης» αποδυναμώνοντας αυτές και ενώ ταλαιπωρείται το διατιθέμενο, για το σκοπό αυτό προσωπικό, αφού καλείται να διανύσει ακόμα και 75 χ. λ. μ απόσταση , οι δε ενισχύουσες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των κρατουμένων και του αστυνομικού προσωπικού αφού δεν τηρούνται στο ελάχιστο τα προβλεπόμενα. ( έχει υποβληθεί αναφορά για αυτό το θέμα χωρίς να τύχει της δέουσας απάντησης και προσοχής ).

Ο Νομός μας παρόλο που έχει Εφετείο στην Έδρα της Διευθύνσεως μας αυτή στερείται Τμήματος Μεταγωγών.

Στην Κυπαρισσία υπάρχει Πρωτοδικείο και το τοπικό Τμήμα έχει αυξημένες ανάγκες που πηγάζουν από αυτό το γεγονός όπως μεταγωγές κρατουμένων και μεγάλος αριθμός κρατουμένων και αντί να ενισχυθεί για αυτό το σκοπό παρατηρείται το φαινόμενο να ενισχύει συνεχώς το Α.Τ. Καλαμάτας για την φύλαξη των εκεί κρατουμένων.

Το Γ.Ε.Ε. Κυπαρισσίας που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την δυτική Μεσσηνία , είναι στελεχωμένο με μόνο 1 αστυνομικό.

Θα ήταν ευχής έργω η ίδρυση Τμημάτων Ασφαλείας και Αλλοδαπών στην περιοχή της Τριφυλίας . Η αναλογία του πληθυσμού στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας , τα Φιλιατρά είναι περίπου 1,5 αλλοδαπός προς 6 ημεδαπούς και μέρα τη μέρα αυτό αλλάζει αφού προστίθενται και νέοι οικονομικοί μετανάστες .

Υπάρχει ανάγκη άμεσα η Διεύθυνση μας να εφοδιαστεί με σύγχρονα υλικά όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, ασπίδες, ασυρμάτους , χειροβομβίδες κρότου λάμψεως και οτιδήποτε προβλέπεται από τους κανονισμούς του Σώματος. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ότι τα κράνη της ομάδας ¨ΔΙΑΣ¨ τα εφοδίασε η Ένωσή μας και ο λοιπός εξοπλισμός καλύφθηκε με ιδία μέσα από τους ίδιους τους συναδέλφους ενώ η Υπηρεσία το μόνο που χορήγησε ήταν οι μοτοσικλέτες !

Δεδομένης της ευαισθησίας σας στα θέματα που αφορούν το προσωπικό της Αστυνομίας είμαστε σίγουροι ότι εκ μέρους σας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αδικούν την εικόνα και το έργο μας καθώς και την ενίσχυση κατά το δυνατόν της Α.Δ. Μεσσηνίας με Αστυνομικό προσωπικό (νέους Αστυφύλακες και Ειδικούς Φρουρούς).

Καλαμάτα 03-03-2011



                                                      ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



                                         Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                                 ΚΟΥΤΣΟΛΙΑΣ Αντώνιος                  ΜΠΙΡΜΠΑΣ Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου