Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

«Ποιος πιστεύει ότι ένας αστυνομικός μπορεί να εκτελεί υπηρεσία στα 60 του;»




Στους δρόμους θα βρεθούν και οι αστυνομικοί αυτές τις ημέρες και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού. Μάλιστα, οι αστυνομικοί την Πέμπτη θα κληθούν να λάβουν μέτρα στις απεργιακές διαδηλώσεις που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και πολλά άλλα σωματεία, ενώ οι ένστολοι θα πραγματοποιήσουν τη δική τους κινητοποίηση την Παρασκευή.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή πλέον βάση, αλλά και τους λόγους που τους οδηγούν σε κινητοποιήσεις, παρουσίασε μιλώντας στο «Θ» ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Θανάσης Πριστούρης.


Ταμείο
Το πρώτο και βασικό θέμα που έθιξε ο κ. Πριστούρης αφορά στο ταμείο των αστυνομικών, το οποίο θέλουν να εντάξουν σε άλλα επαγγελματικά ταμεία. Παρατήρησε ότι το ταμείο τους, το ΤΕΑΠΑΣΑ, το οποίο δε λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, ακόμα και σήμερα, χωρίς την εισροή νέων αστυνομικών, είναι βιώσιμο – βάσει μελετών – για πάρα πολλά χρόνια ακόμα, καθώς έχει γίνει σωστή διαχείριση των αποθεματικών, ενώ δίνει μερίσματα στους δικαιούχους χωρίς κανένα πρόβλημα.
Μάλιστα, ο κ. Πριστούρης παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή η κινητή και ακίνητη περιουσία του ταμείου τους ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ: «Τα ταμεία αυτά λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ορισθεί, με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε χρόνο αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις, καθώς και τα μερίσματα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα. Πώς, σε ελλειμματικά ταμεία, όταν ισχύει η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, θα μπορούν να δοθούν οι συντάξεις και τα μερίσματα, έτσι όπως δίνονται τώρα από το ταμείο που υπάρχει. Πρακτικά η περιουσία του θα χαθεί και θα απορροφηθεί, χωρίς να αποδοθεί σε αυτούς που πραγματικά έχουν πληρώσει και μοχθήσει για να έχουν αυτά τα αποθεματικά».
Ακολούθως ο κ. Πριστούρης είπε ότι άλλο ένα αγκάθι είναι ότι ακόμα δεν έχει αποδοθεί στο ταμείο τους το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο βάσει νόμου τους αποδίδεται από τις τηλεοπτικές συμβάσεις για μεγάλα αθλητικά γεγονότα, για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται.

Χωρίς καθαρίστριες
Τους τελευταίους μήνες οι αστυνομικοί έχουν αποκτήσει άλλο ένα… καθήκον ή πάρεργο θα λέγαμε καλύτερα. Αυτό της καθαριότητας της υπηρεσίας τους. Λόγω αλλαγής του συστήματος των δημοπρασιών, όπου πλέον όλοι οι δημόσιοι διαγωνισμοί γίνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χώροι όπως οι αστυνομικές υπηρεσίες που δέχονται εκατοντάδες πολίτες, αλλά και κρατούμενους, να μην καθαρίζονται. Αναγκαστικά το έργο έχουν αναλάβει οι αστυνομικοί και, μάλιστα, όπως είπε ο γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, με δικά τους έξοδα αγοράζουν και τα απορρυπαντικά.

Χωρίς εξοπλισμό
Ο πεπαλαιωμένος στόλος των οχημάτων της Αστυνομίας δεν είναι πλέον είδηση, αλλά η κατάσταση τείνει πλέον να ξεφύγει από κάθε όριο. Από το σύνολο των 5.500 οχημάτων της Αστυνομίας, το 60% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, ενώ το 75% έχει καταγράψει πάνω από μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα πορείας. Σε πολλές περιπτώσεις, και γι’ αυτό τον τομέα, αστυνομικοί αναγκάζονται να διαθέτουν χρήματα από το μειωμένο μισθό τους για βασικά ζητήματα συντήρησης των οχημάτων.

Χωρίς σφαίρες
Τα αλεξίσφαιρα γιλέκα των αστυνομικών έχουν λήξει εδώ και μια 5ετία, σύμφωνα με τον κ. Πριστούρη, και δεν προσφέρουν καμία προστασία. Σε πλήρη αδράνεια βρίσκεται και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστυνομικών σε βολές, καθώς δεν υπάρχουν σφαίρες. Και αυτές τις αγοράζουν μόνοι τους και μπορούν να κάνουν βολές όσοι είναι γραμμένοι σε σκοπευτικούς ομίλους.
Τέλος, ο κ. Πριστούρης αναφέρθηκε στο θέμα αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξήγησε ότι με το νέο οργανόγραμμα οι 476 οργανικές θέσεις αστυνομικών στο νομό μας μειώθηκαν στις 424, ενώ οι οργανικές θέσεις αστυφυλάκων από 372 μειώθηκαν σε 267 θέσεις. Έτσι, η Μεσσηνία με τα νέα δεδομένα θα ενισχυθεί κατά… 3 άτομα!
«Πώς είναι δυνατόν τα ελλειμματικά τμήματα που θα δημιουργηθούν μετά την αναδιάρθρωση να ενισχυθούν με μόλις τρία άτομα;», αναρωτήθηκε ο κ. Πριστούρης, ενώ σύμφωνα με την πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί, σημείωσε ότι η Τριφυλία δεν μπορεί να μείνει μόνο με ένα τμήμα και χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα.
Επίσης, είπε ότι χρειάζεται αυτοτελής υπηρεσία στο αεροδρόμιο, μιας και η Μεσσηνία βρίσκεται πλέον στους δέκα κορυφαίους προορισμούς και τα στοιχεία των αφίξεων δείχνουν αλματώδη αύξηση. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι το 2012 οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ήταν 72.827, το 2013 αυξήθηκαν στις 119.196 και το 2014 εκτοξεύθηκαν στις 223.137.
Κλείνοντας ο κ. Πριστούρης κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετέχουν στην κινητοποίηση  της Παρασκευής:
«Πρέπει στην κινητοποίηση αυτή να συμμετέχουμε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν και τους παλιούς και τους νέους. Πώς μπορούμε να πιστεύουμε ότι ένας αστυνομικός μπορεί να εκτελεί υπηρεσία στα 60 και 65 του χρόνια;».