Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Μεταγωγή ψυχικά ασθενών προς εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα Χώρας με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.



Καλαμάτα  26-10-2017
Αρίθμ. Πρωτ: 201/2/135

ΠΡΟΣ: 1) κ.  Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη , κ. ΤΟΣΚΑ   
                  Νικόλαο , δια μέσου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών    
                  Υπαλλήλων.
  2) κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας , κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ Κωνσταντίνο,
      δια μέσου Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
  3) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

ΚΟΙΝ.: 1) Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου.
              2) Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας
              3) Αστυνομικές Υπηρεσίες Δ.Α. Μεσσηνίας

Θέμα: Μεταγωγή ψυχικά ασθενών προς εγκλεισμό σε ψυχιατρικά
             ιδρύματα Χώρας με την συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.


Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια ακούσιου εγκλεισμού ψυχικά ασθενών ατόμων σε ψυχιατρικές μονάδες νοσηλείας το αστυνομικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με διάφορες καταστάσεις – προβλήματα που κατά την άποψή μας απορρέουν στην διαφορετική ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και διατάξεων.

Συγκεκριμένα , η μεταφορά – μεταγωγή των ανωτέρω ψυχικά ασθενών γίνεται με την χρήση περιπολικού οχήματος και κατά συνέπεια αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι καίτοι σύμφωνα με το Ν.2071/1992 στο άρθρο 96 «…η μεταφορά του διενεργείται υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και αξιοπρέπεια του ασθενή…». Εάν οι συνοδοί αστυνομικοί δεν επιλέξουν την χειροπέδηση του ασθενούς τότε κατά την διάρκεια της μεταγωγής ελλοχεύει ο κίνδυνος της επίθεσης εναντίον τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Για τα ανωτέρω άλλωστε σύμφωνα με δύο αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η Χώρα μας έχει καταδικαστεί για τις συνθήκες μεταφοράς των ατόμων αυτών.
            Επίσης έχει παγιωθεί ότι κατά την παράδοση των ψυχικά ασθενών ατόμων στις μονάδες ψυχικής υγείας καίτοι συνοδεύονται από Εισαγγελική Παραγγελία αλλά και δύο γνωματεύσεις ψυχιάτρων δημόσιου νοσοκομείου το προσωπικό των ανωτέρω μονάδων να μην παραλαμβάνει τα ανωτέρω άτομα παρά μόνο μετά από την εκ νέου εξέτασή τους τόσο ψυχιατρικά όσο πολλές φορές και παθολογικά (εξετάσεις αίματος, ούρων κτλ) εξαναγκάζοντας με τον τρόπο αυτό τους συνοδούς αστυνομικούς στην πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία. Αυτό γίνεται από τους Ιατρούς  και νοσηλευτές των ανωτέρω μονάδων επικαλούμενοι εσωτερικό κανονισμό τους και αρνούμενοι την παραλαβή των ασθενών πριν την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την ασφαλή τοποθέτηση αυτών σε κλίνη.
           -Επειδή πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και όχι ως κρατούμενοι και κατά συνέπεια η μεταφορά τους με περιπολικό όχημα δεν συνάδει με το πνεύμα του Ν.2071/1992.
            -Επειδή είμαστε αστυνομικοί υπάλληλοι και όχι υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
            -Επειδή πιστεύουμε ότι θα πρέπει να οριοθετηθούν οι ενέργειες και υποχρεώσεις  τόσο του αστυνομικού προσωπικού όσο και του νοσηλευτικού καθώς και ο χώρος και ο τρόπος παραλαβής και παράδοσης των ασθενών στις μονάδες αυτές, προς αποφυγή δυσλειτουργιών.
            Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε με σαφήνεια τα καθήκοντά μας που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία ως προς την  μεταφορά – μεταγωγή και παράδοση ψυχικά ασθενών ατόμων κατά την διαδικασία ακούσιου εγκλεισμού.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων παρακαλείται για τις δικές τις ενέργειες, για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και για την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης από τον νομικό σύμβουλό της

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ο Γεν. Γραμματέας
Αθανάσιος ΠΡΙΣΤΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου